Leica

Onherstelbare defecten komen bij Leica-apparatuur weinig voor. Maar dit soort oudere en fijnmechanische apparatuur van tijd tot tijd onderhoud nodig, vanwege oude ingedroogde smeermiddelen en verlopen justeringen. Het mag duidelijk zijn dat (ook bij eventuele verkoop) de waarde van uw apparatuur aanzienlijk stijgt na een grondige controle van alle functies, eventuele reparatie en het noodzakelijke onderhoud. Wij voeren al het werk uit als een volledige servicebeurt, ook wel CLA (Clean, Lubricate & Adjust) genoemd.

Body’s

Mistige/stoffige/zwarte/aangetaste zoekers, problemen met de sluiter (afstelling, droog, losgeschoten/gescheurde/geblokkeerde sluitergordijnen), onnauwkeurige tijden, vervuiling, uitdeuken, lichtlek, etc.). Een volledige servicebeurt (CLA) omvat minstens: verwijderen vuil en oude smeermiddelen, alle bewegende delen smeren met de bijbehorende, verschillende smeermiddelen, controle/vervangen van lichtafdichtingen, reinigen zoeker, controle algehele technische werking (tijden, sluiter, zoeker, selftimer, flitscontact, etc.) en uiteraard justeren.

Sluitergordijnen

Van zowel schroef- als M-Leica’s kunnen wij sluitergordijnen vervangen.

Objectieven
Schimmelaantasting c.q. ‘haze’ tussen de lensdelen, speling, slecht lopende snekkengang (afstandsinstelling), slecht lopende diafragma-bediening, uitdeuken filterschroefdraad/zonnekap, etc. Het spreekt voor zich dat diepe krassen in en ernstige (ingevreten) schimmelaantasting van lensdelen in objectief (of meetzoeker) niet te herstellen zijn. Het eindresultaat van het reinigen hangt af van de mate van aantasting, maar doorgaans knapt een objectief enorm op van een schoonmaakbeurt. En -belangrijker-: het aantastingsproces wordt gestopt. Een volledige servicebeurt (CLA) omvat minstens: verwijderen van evt. schimmel/haze, reinigen & steriliseren van lensdelen, verwijderen van vuil en oude smeermiddelen, opnieuw smeren van de (focussing)snek, reinigen van diafragma-systeem en uiteraard justeren.

Leica-R-objectieven

De volledige servicebeurt (CLA) zoals hierboven beschreven. Wij kunnen tijdens de CLA (door u zelf aangeleverde) Leitax-adapters monteren en het diafragma-systeem correct ‘ontklikken’ (i.v.m. ‘creeping’).

Digitale Leica M en 6-bit codering M-lenzen

Wij kunnen de digitale Leica M CLA-en (sluiterspansysteem smeren & justeren, tijden/automaat justeren, meetzoeker reinigen & justeren, sensor reinigen).
Wij kunnen uw (oudere) M-objectieven (Leitz, Zeiss, Voigtländer) voorzien van een 6-bit codering voor gebruik op de digitale Leica M. Objectieven kunnen ook aangepast worden opdat de meetzoekeruitsturing de juiste kaderlijnen bedient. Wij monteren geen nieuwe bajonet; wij frezen de zes benodigde gleufjes in uw bestaande bajonet en verven (wit/zwart) deze volgens de Leica-coderingslijst. Daar waar Leica geen codering aangeeft (oudere Leica-objectieven en 'vreemd-merk'-objectieven -zoals Zeiss en Voigtländer-, coderen wij volgens de lijst van het Leica Users Forum. Mail of bel ons voor meer informatie.

Opknapbeurt

Wij zien regelmatig Leica-apparatuur in een slechte cosmetische conditie. Wij kunnen hier, over het algemeen, heel veel aan doen. Denk aan: - uitdeuken, - bekleding vervangen, - belettering bijwerken, - rode stip op lenzen plaatsen, - indicatieplaatje klep plaatsen, - een uitgebreide, uitwendige schoonmaak- beurt, etc.

M6 Anti-flare-oplossing
Wij kunnen tijdens de CLA een inwendig polarisatiefilter in de zoeker plaatsen, zodat u geen last meer heeft van zgn. ‘flare’ (het ‘wit-slaan’ van de rangefinder bij tegenlicht).

Tips

Bewaar uw body of lenzen niet langdurig in lederen paraattas of lenskokers! Leder werkt schimmelaantasting in de hand. Lichte aantasting is te verhelpen, maar uiteindelijk vreet de schimmel zich in het glas van uw lensdelen of zoeker. Voor transport en bij gebruik van uw apparatuur is de bescherming van deze tassen natuurlijk wel prima. 

Met het blote oog is lichte schimmelaantasting in objectieven niet goed te zien. Met blauw, monochromatisch licht (b.v. een aansteker met een ingebouwd blauw lampje -algemeen te koop bij sigarenhandel of op de markt) kunt u goed zien of uw objectief aangetast is. 

Will van Manen
Kamera-Service vof
Dorpsstraat 81
2712 AD Zoetermeer
+31 (0)79 316 33 39
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Logo Leica