Overige merken

De doorsnee analoge camera heeft, bijna zonder uitzondering, na een aantal jaren ‘plakkerige’ afdichtingen. Dit wordt veroorzaakt door desintegreren van de weekmiddelen in het afdichtingsmateriaal.

Het verdient de aanbeveling om de afdichtingen tijdig te vervangen. Het verzuimen hiervan kan lichtlekken en, bij camera's met Copal square sluiters, dure reparaties opleveren wanneer de substantie in de sluiter terecht komt (de lamellen gaan dan aan elkaar plakken).

Verder heeft fijnmechanische apparatuur allerlei onderdelen die defecten kunnen vertonen (lange tijdenklok, spiegelcatch, aslagers, tandwielen, diafragmasturing, transportsysteem, diverse elektronica enz. enz.) Er wordt altijd met de klant overlegd over de leverbaarheid van eventueel te vervangen onderdelen en de verwachte reparatieprijs ten opzichte van de waarde van de apparatuur.

Na gebruik in een ‘zanderige’ omgeving (vakantie e.d.) komt het vaak voor dat zand is binnengedrongen in de apparatuur; het verdient, om te voorkomen dat het zand uw films en draaiende delen gaat beschadigen, de aanbeveling om dit te laten verwijderen.

Val- of stootschade kan problemen geven voor de werking van uw apparatuur. Doorgaans is dergelijke schade redelijk goed te repareren zodat e.e.a. zonder problemen weer werkt.

Een servicebeurt is vaak geen overbodige luxe. Zeker wanneer de apparatuur toch onderhanden is voor een reparatie, kan de apparatuur meteen gereinigd, gesmeerd en afgesteld worden.

Will van Manen
Kamera-Service vof
Dorpsstraat 81
2712 AD Zoetermeer
(079) 316 33 39
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Logo Leica


Logo Hasselblad